SOSYAL MEDYA MARİFETİ

sosyal medyanın zararları

Sosyal medya, marifeti ve zafiyeti sürekli birbiriyle didişen kardeşler gibi. Marifet ve zafiyet kardeşler...Birbirinden kopamayan, biri onsuz olamayan bazen tamamlayıp bazen de bozan iki zıt karakter.

Facebook ile başlayan, Twitter ile devam eden şimdilerde İnstagram ile yoğunlaşan bir iletişim yolculuğu. Ve daha birçok yeni yol... Kurumsal ya da bireysel, hayatımızın içinde marifeti ve zafiyeti ile bizi etkilemeye devam ediyor. Bazen tek yürek olup hayırlarda bazen de algı yönetimi ile şerde birleşen güç. Sanal alemde gerçekleşen ama, artık asıl olanı birebir etkileyen bir tür enerji. Çünkü, geri bildirimi negatif veya pozitif bir düşünce veya davranışa dönüşüyorsa bu bir tür enerjidir, güçtür. Bunlar güzel şeyler, "Ameller niyetlere göredir." Suçlanan sosyal medyanın bir kabahati yok, o bir iletişim gücü. Niyetiyle, iyi ya da kötüye çevirmek kullanıcının elinde...

Yüksek sesle düşünüp, bu işi iyi bilenlere sormak istiyorum. Sosyal medyada sosyal reklam olamaz mı?.. Bu nedir? Yazılı ve görsel medyada zaman zaman kamu spotu veya sosyal mesaj içeren reklamlar görürüz ya, işte bunun gibi bir uygulama. Banner denilen reklam kutucuklarının, sosyal medya hesaplarında, sosyal mesajlar için kullanılabilir versiyonu yapılamaz mı?

*Komşusuyla sabah/akşam asansörde karşılaşıp, telefonda tweetlere bakmaktan kafasını kaldırıp, günaydın/iyi akşamlar demeyenler için:

"Günaydın de, günün aydın olsun..."

"Herkese bir iyi akşamlar..."

*Sosyal hesaplarında onlarca belki yüzlerce kişiye cevap veren, onları takip eden ama yakın arkadaşının mesajına/telefonuna dönemeyenler için:

"Dostluk sınır, sanal tanımaz unutma!"...

Daha uzayıp gidecek pek çok konuda, bu tür mesajlar içeren bannerler olamaz mı? Unuttuklarımız, beklediğimiz ve aradıklarımız aslında. Özümüz aynı, bazen ufak hatırlatmalar yüzümüzü güldürmeye yetiyor.

İnternet varsa, hayatın önemli bir kısmını kapsıyorsa, e-ticaret, e-okul, e-devlet olduğu gibi sosyal medya da olacak. Zamanla belki daha farklı türevleri de. Ama hayatı ıskalayıp, sadece e-hayatı yaşamaya başlarsak zafiyet geçirmiş olmaz mıyız?

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.