ŞEKERLE ARAMIZA MESAFE KOYMA ZAMANI
Hemen vazgeçmek kolay mı? Bunca paylaşılmış tatlı anı varken...İnsan nasıl sırtını döner, görmezden gelir? İnsan bunu düşmanına yapar ancak...Evet,şeker sağlığımızın düşmanı...O zaman, eski dost şeker düşmanımız olmuş, insan inanmak istemiyor. Yedikçe mutlu olduğumuz, bazen düşünmesi bile yeten pasta, kurabiye, baklava ve daha bir sürü lezzeti hayatımızdan çıkarma vakti. Sevmek ve ayrılmak, bu ne yaman çelişki!..
Biraz ironi yapmanın kimseye zararı yok belki ama, şekerin zararları ile ilgili artık hepimiz bir şeyler biliyoruz da, iş uygulamaya gelince ne yardan geçiyoruz ne de serden. Zararları abartılıyor mu? Bunun bir orta yolu yok mu? Kafamızda soru işaretleri artıp duruyor. Düşün düşün insanın kan şekeri düşüyor, tatlı bir şeyler mi yesek? Hele bir durun, doğal şeker içeren yiyecekler hem lezzetli hem masum. Üstelik, yediğimiz çoğu şekerli gıdada da gerçek şeker yok zaten. Araştırmak şart oldu...
Aslında, asıl suçlu doğal yolla üretilen şeker değil. Şeker pancarı ve şeker kamışının kimyasal katkılarla rafine edilmesi, yapaylaştırılması ya da rafine şekerin genetiği değiştirilmiş organizmalarla elde edilmesi. Suni gübreyle yapılan tarım, topraktan bütün zararlı kimyasalların mahsule geçmesine neden oluyor. Rafine işlemi, beyazlatma için kullanılan sentetik maddeler derken şeker, doğal bir tatlı değil kimyasal bileşene dönüşüyor. Daha şekere dönüşmeden, dönüştürülen şekerin öyküsü...
Bir de, aslında şekerle hiç ilgisi olmayan zararlılar grubu var. Glikoz/glikoz şurubu, mısır şurubu, yapay früktoz... Glikoz/glikoz şurubu, nişastanın kimyasallarla parçalanmasından elde ediliyor ve doğal şekerin aksine direk kana karışıyor ki, bu vücudumuzun hiç istemediği bir durum. Mısır şurubu da aynı kategoride. Früktoz ise meyvelerde bulunan şeker. Ama, onun da kimyasal yollarla mısırdan elde edilen yapayı var ve doğalının aksine zararlı.
Şekerin zararlarını anlatan sayfalar dolu bilgi var.Çoğu bildiğimiz, bir kısmı inanmak dahi istemediğimiz zararlar... Kısaltırsak şöyle bir sonuç çıkıyor.
Şeker:
- Bağımlılık yapar, sabreder bırakırsanız bir daha dönmek istemezsiniz.
- Kilo aldırır. Hızlı ve sürekli kilo alımı estetik değil can derdine düşürür, dikkat!
- Sürekli yorgun hissedersiniz. Beynin çalışması için şeker lazım tamam ama, beyin doğalını, dozunu çok iyi bildiği için hiç affetmiyor.
- Erken yaşlandırır. Hiç yoruma gerek yok. Kadın, erkek hayat güzel ve enerjimizi hem ruhumuzda hem yüzümüzde hissetmek istiyoruz, hep istiyoruz...
- Açlık hissini arttırır. Ufak bir atıştırma ile geçiştirmeye niyetlendiğiniz öğün mide krampları ile sonlanabilir.
- Kan hücrelerini bozan kanserin oluşma nedenlerinden biri. Takdir Cenab-ı Allah'ın, ama tedbir ve irade bize verilmiş. Artan kanser vakalarını, buna paralel değişen yeme alışkanlıkları ve doğallığı yok olan gıdaları düşünürsek şaşırmak değil ama ürkmek yerinde olacak.
- Hormonal dengenin bozulması, çocuklarda dikkat eksikliği gibi sorunlar.
- Cildi yaşlandırır. Kozmetik sanayi daha çok çalışacak. Ama serbest radikaller kozmetik tanımıyor. Şekeri seven ve serbest çalışan bu radikaller, kanser oluşumunda da etken faktör.
- Karaciğerin yağlanıp, yorulması. Diyabet ve kalp rahatsızlıklarının oluşması.
- Son zamanlarda çok sık duyduğumuz alzheimer türü hastalıklarda artış.
ŞEKERSİZ KURU MEYVELİ KURABİYE...TATLI VE LEZZETLİ
Malzemeler:
İç malzemeleri
6 incir, 6 kayısı, 1 avuç üzüm
2 elma rendesi
2 tatlı kaşığı tarçın
1-2 çorba kaşığı pekmez
Hamuru için:
125 gr tereyağ
1 fincan sıvı yağ
1 fincan yoğurt
1 yumurtanın sarısı
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
aldığı kadar un.
Üst malzemeler:
1 bardak iri dövülmüş ceviz
1 fincan pekmez
1 yumurta akı
Yumuşak bir kurabiye hamuru hazırlanacak, 10 dk dinlendirilecek.
Bu sırada içi hazırlanır. Kuru meyveler ufak doğranır, çok az su ilavesi ile 4-5 dk pişirilir. 2 tatlı kaşığı tarçın, pekmez ve rendelenen elmalar eklenip karıştırılır.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp incelterek içine malzeme konur. Yumurta akına ve iri dövülmüş cevize bulanır.
170 derecede 15-20 dk üzeri kızarana dek pişirilir.Fırından çıkınca, her kurabiyenin üzerine 1 çay kaşığı pekmez dökülür.
Sağlıklı, lezzetli, az şekerli, bol muhabbetli günler....
Şekeri ilk önce çaydan çıkarmaya çalıştım olmadı. Bu kurabiye tarifi iyi oldu. Ellerinize sağlık. Bir yerden başlamak lazım şekersiz hayata
YanıtlaSilHaklısınız, bir yerden başlamamız lazım.Kendimizden önemlisi, çocuklara küçükten alıştırabilirsek az şekerli ve doğal beslenmeyi ne güzel olur. Onlar zaten sonra kontrolü ellerine alıyorlar. Çocukların doğruyu sahiplenme ve ideallerine sarılmalarına bayılıyorum. Tatil sonrası için bol enerjili ve mutlu günler diliyorum...
YanıtlaSilgebelik şekerim cıkmıstı damak tadı 3 günde herşeye alışıyormuş şaka gibi ben de hakkaten 3 günde şekersiz bir hayat kurmuştum tabi evdekilerde bana uymak zorunda kaldı çok şükür şimdi çok çok az kullanıyoruz çocuklarda ne görüyorsa ona ayak uyduruyor. Kurabiyeyi deneyeceğim mutlaka güzel bir atıştırma olacaktır.
YanıtlaSilEvet ben de yaşadım, biraz dişini sıkınca daha seçici ve disiplinli bir yeme alışkanlığı başlıyor. Özellikle katkı maddesine tahammül eşiğiniz düşüyor, doğal tatlıların da tadına vardım. Kurabiyenin tarifini bulana da her yaptığımda içimden teşekkür ediyorum.
SilŞekerden ziyade kakaoya karşı düşkünlüğüm var. Kakao ve şeker birleşince hayır diyemiyorum.
YanıtlaSilKakao ve şeker yani çikolatasız yapamam diyorsunuz, en masumu herhalde çikolata üstelik rivayetler doğruysa serotoninle mutlu olduğumuz da yanımıza kar.
Sil