EKMEK NİMET, İSRAF NİKMET

ekmek nimettir

Çocukluğumda, ekmeği yere düşürdüğümüzde üç defa öpüp başımıza koyduğumuzu hatırlıyorum. Bu sayı bazen yedi olurdu, yanımda bir arkadaşım varsa kim daha çok öpecek şeklinde bir yarışa kadar giderdi...Ucundan kıyısından koparılarak, dönüş yolunu tek başına pikniğe çeviren ekmek anılarından çoğumuzda vardır sanırım...Ekmek mübarek, ekmek nimet...

"Ekmek, mushaf çarpsın" yemin yerine söylenen, uygunluğu tartışılır ama dilimize yerleşmiş bir söz. Teşbih de hata olmasın, ekmek ile mushaf özdeşleştirilir. Hayatın devamı için o kadar önemlidir... Adı somun olur, tayın olur ya da nan. Bu coğrafyada karnın doyması, tok olmak demektir ekmek.

Uzun savaşlardan sonra, ekmek karnesini nüfus cüzdanı gibi saklardık diyen bir nesil yaşamış yine bizim topraklarımızda.Ekmek nimet, israf nıkmet...

Kışın en soğuk günleri...Mutfak balkonunun müdavimi, bir ayağı topal tombul kuşumun ekmek kırıntılarını hummalı arayışı beni uyandırdı. Ekmek israfı yapmamaya çalışıyorum ama, bu yetmez. Suriye'de, Madaya'da açlığa mahkum edilen insanlar geldi aklıma. Yıllardır süren savaş, ablukaya alınmışsın, etrafın ateş çemberi, yokluğun en katmerlisi. Silahlar, bombalar yetmezmiş gibi açlıkla öldürmek...Gidene mi yanasın geride kalana mı? Allah birliğimizi, vatanımızı korusun. Birbirimize yetme, dayanma duygumuz hiç körelmesin. Etrafımızda zulüm içindeki bu insanların acıları en kısa zamanda dinsin inşaallah. Soğukta, ekmek yemezse doymaz insan. Diyettir perhizdir o konular ayrı. Ama, katığı sınırlı bir insan ekmeğe muhtaç...Diyetlerde adı yasaklar listesinde geçse de, bunda ekmeğin suçu yok. Çünkü, genetiği değiştirilmiş buğday, katkı maddesi içeren un, bayatlamasını geciktirmek ve hamurun daha fazla su kaldırması için mayaya katılan yapay maddeler hatta L-sistein gibi şaibeli maddeler artık ekmeği başka bir yiyecek haline getirdi.

Nimet dediğimiz ekmekte israf boyutları inanılmaz. Yılda ortalama üretilen 44 milyar ekmeğin, 4 milyarı israf ediliyor. Neredeyse her 10 ekmekten biri. İsraf ettiğimiz kısaca attığımız ekmekler ne kadar insanı tok eder kim bilir? Aslında, israfın nedenlerini de, önlemlerini de hepimiz biliyoruz. Kimsenin bir kastı da yok ama ihmal kasıttan daha yıkıcı oluyor bazen.

papara tarifi

Papara, bayat ekmekleri değerlendireceğiniz bir yemek.Mütevazi ama lezzet

garanti. En pratik anlatımla:5-6 çorba kaşığı zeytinyağında, ince doğranmış küçük bir kuru soğanı pembeleştirin. Küp küp doğranmış bir bayat ekmeği ekleyin. Karışımın üzerine bir büyük bardak et suyu/su koyup karıştırın. Çırpılmış iki yumurta ve yaklaşık bir bardak ufalanmış peynir ve bolca nane. Karışsınlar ve hemen servis, afiyetle...

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.